Egészségessel életmóddal egy fenntartható jövőért
Életmódunk fenntarthatóvá tételével nemcsak a bolygónk jövőjét védjük, hanem saját magunk, családtagjaink és kollégáink testi-lelki jóllétéért is sokat tehetünk. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan élhetünk fenntartható, egészséges életet a táplálkozástól kezdve a szabadidős sporton át egészen a környezetbarát közlekedésig.
Fenntartható táplálkozás: Alakítsuk egészség- és környezettudatosan az étrendünket!
A helyes táplálkozás kulcsfontosságú az egészségünk hosszú távú megőrzéséhez, ezért fontos, hogy tudatosan válasszuk meg, mit teszünk a tányérunkra. A zöldségek, gyümölcsök, omega3 zsírsavakban gazdag ételek, és teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása javítja az egészségi állapotunkat, erősíti az immunrendszerünket, valamint csökkenti a szívproblémák, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Ráadásul fenntartható módon előállíthatók, így fogyasztásukkal egyszerre óvjuk egészségünket és a környezetet.
Fenntartható bevásárlás: Kövessük a zero waste életmódot!
A zero waste életmód alaptétele, hogy csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van, kerüljük a feleslegek tárgyak és élelmiszerek felhalmozását. Bevásárláshoz vigyük magunkkal a saját (lehetőleg újrahasznosított anyagból készült) táskáinkat, tárolódobozainkat és ezeket használjuk az egyszer használatos műanyag zacskók helyett. Így fenntarthatóvá tehetjük a fogyasztásunkat és minimalizálhatjuk a hulladéktermelésünket. Ez nemcsak a környezetünk, hanem a pénztárcánk számára is előnyös, hiszen a hulladékcsökkentéssel kevesebb felesleges kiadás keletkezik.
Fenntartható főzés: Ne pazaroljuk az ételt és főzzünk energiahatékonyan!
Az étkezés kapcsán az egyik legnagyobb környezeti terhet az jelenti, hogy az előállított élelmiszerek nagy része soha nem kerül elfogyasztásra. A felesleges élelmiszer felhalmozást úgy kerülhetjük el, ha előre megtervezzük az étkezéseinket és csak a heti menühöz szükséges alapanyagokat vásároljuk be.
Ha emellett ételeinket energiahatékony főzési technikákkal készítjük el, máris sokat tettünk a természet védelméért. Ehhez nem kell mást tennünk, mint hogy a megfelelő méretű edényeket alkalmazzuk vagy fedőt használunk főzés közben.
Ne feledkezzünk meg a maradékok újrahasznosításáról sem! A megmaradt ételekből másnapra új fogásokat készíthetünk, például a meghagyott leveszöldségből a következő ebédhez kiváló zöldségköretet tálalhatunk. Így egyből két egészséges étkezésről is gondoskodtunk saját magunk és a családunk számára.