Összezsugorodik a gyomrunk, ha keveset eszünk?
Elterjedt hiedelem a fogyókúrázók között, hogy elég egy ideig kevesebbet enni, és a gyomruk alkalmazkodik a helyzethez, összeszűkül, és utána kevésbé fogja őket az éhség kínozni. Ez azonban nem egészen így van. Sajnos, míg a nagy evésektől a gyomor tényleg kitágulhat, az összezsugorodására kevésbé számíthatunk.
A gyomor a nyelőcső és a patkóbél között elhelyezkedő izmos falú, tömlőszerű, üreges szerv. Az emésztőcsatorna legtágabb része, a táplálék átmeneti raktározásában illetve az emésztésben van szerepe. A nyelőcsőhöz kapcsoló része a gyomorszáj, ettől balra helyezkedik el a kupolaszerű fundus, lejjebb a gyomortest, majd a gyomorkapu, amely a patkóbélbe nyílik. A gyomor mérete és alakja a teltségtől függ, hossza 25 cm, szélessége 10 cm, űrtartalma mintegy másfél liter, de jelentős, akár többszörös tágulásra is képes.
Az evés során a feldarabolt és nyállal, emésztőenzimekkel keveredett étel először a fundusba kerül. Ha a szokottnál többet eszünk, vagy olyan gyorsan, hogy a gyomrunk még nem jelzi az agynak a jóllakottságot, akkor a fundus kitágul, nagyobb mennyiséget is képes befogadni. Innen a táplálék a gyomor alsóbb részeibe kerül, majd néhány óra alatt a gyomorsavakkal, enzimekkel kevert gyomortartalom továbbhalad a belekbe. Ekkor – ha nem jön újabb, nagy mennyiségű, nehezen emészthető táplálékadag - a kitágult gyomorrészek mérete visszaáll az eredeti állapotra.
Tágulni képes, szűkülni kevésbé
A hangsúly az eredeti állapoton van: a gyomor, különösen a felső, fundus része képes nagy mennyiségű étel befogadásakor kitágulni, majd egy idő után visszazsugorodni az eredeti méretére, de annál kisebb méretűvé nem. Így tehát a fogyókúrázók gyomra sem lesz kisebb űrtartalmú, legjobb esetben az egészséges, a nagy evéseket, az elhízást megelőző normál állapotát nyeri vissza.
A gyomor kitágulása állandósulhat azok esetében, akik szeretnek sokat és jókat enni, és a társasági életük sem képzelhető el nagy sütés-főzések, falatozások nélkül, és azoknál is, akik rendszertelenül esznek, naponta akár több étkezést is kihagynak, majd a napi főétkezés (többnyire a vacsora) alkalmával pótolják a be nem vitt mennyiséget.
Minél gyakoribb a túlevés, annál inkább nő a gyomor űrtartalma, ami ráadásul öngerjesztő folyamat, mert minél tágabb a gyomor, annál többet kell enni, annál nehezebb elérni a jóllakottság érzését.
Gyomorkarcsúsító diéta
A tartósan kitágult gyomor térfogata csökkenthető. Egy kutatás szerint például egy napi ezer kalóriát meg nem haladó energia-bevitelű diéta esetén, napi többszöri, kis adagos étkezések mellett egy hónap alatt a gyomortérfogat 27-36 százalékkal csökkent átlagosan.
Tudatosabb, egészségesebb étrenddel sokat tehetünk azért, hogy ne következzen be a gyomor kitágulása. Többször kevesebbet és jó minőségű ételeket kell ennünk: napi 5-6 alkalommal, de kisebb adagokat enni egészségesebb. Jó tudni, hogy a kalóriában szegényebb, rostban gazdag ételek hamarabb telítik meg a gyomrot, így a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása ajánlható. A megfelelő folyadékbevitel is segít, hiszen sokszor akkor is eszünk, feleslegesen, amikor csak a szomjunkat kellene oltanunk.
Nem mindegy az sem, mennyi időt adunk magunknak egy-egy étkezésre! A komótosan elfogyasztott, alaposan megrágott ételből kevesebb is elég, hamarabb megérkezik az agyba a jóllakottságról, a telített gyomorról az inger.